Telefon: +385 43/335-330, Mob: +385 91 61 99 466, Email: info@maletic.eu

Estetska i rekonstrukcijska kirurgija ženskog spolovila

Na temelju brojnih seksoloških istraživanja, zaključeno je kako je znatan broj žena nezadovoljan izgedom i funkcijom svog spolovila. Neprimjeran estetski izgled, ali i spolni užitak, može biti posljedica prirođene asimetrije, dobi ili poroda. Poremećena anatomija kao posljedica raznih ginekoloških stanja (spušteni unutranji spolni organi i mjehur uz posljedično nevoljno otjecanje urina, miomi, itd.) jasan je razlog za konzultaciju o opreaciji. Međutim, ženu (ili par) koji traži razgovor o poboljšanju seksualnosti skoro je nemoguće sresti u čekaonici ginekoloških poliklinika. Indikacije za kirurški zahvat, koji uključuje i rekonstrukciju dijela vanjskog spolovila žene, vezane su uz anatomske promjene kože, mišića i veziva spolnog sustava. Tijekom poroda, dok dijete prolazi kroz porođajni kanal, odvajaju se i nepovratno izdužuju mišići i vezivo dna zdjelice i rodnice. Ovo slabljenje mišićnog tonusa postupno se produbljuje i već na pragu treće životne dobi zdjelični se organi mogu "spustiti", mijenjajući svoj uobičajeni položaj. Ponekad se "vaginalna relaksacija" javlja i u žena koje nikada nisu rodile. U njih uzrok može biti u nasljednoj slabosti potpornog tkiva, konstantno povišen unutartrbušni tlak zbog kroničnog kašlja ili debljina. Dodatni čimbenici rizika su: nikotin (uništava vezivno tkivo), seksualne navike (anatomija partnera) i rasa (bjelkinje su osjetljivije u odnosu na Azijke ili crnkinje).

U posmenopauzi stanje se pogoršava tijekom procesa starenja i nedovoljne hormonske potpore. Opći simptomi koje žene navode u okviru sindroma popuštanja mišićne čvrstoće ovise o tome koji su organi zahvaćeni. Čest je osjećaj težine ili punoće. Manja ili veća količina urina može nevoljno otjecati tijekom smijanja, kašljanja, hoda, trčanja, čak i tijekom spolnog odnosa. Ponekad povišen tlak u trbušnoj šuplijini može izgurati zdjelične organe čak ispred vaginalnog otvora. U slučajevima početnog slabljenja čvrstoće dna zdjelice, kada su simptomi blagi, a nema veće anatomske promjene, djelotvorne su tzv. Kegelove vježbe (koje će žena lako naučiti uz iskusna fizijatra) ili elektrostimulacija mišićja rodnice i dna zdjelice. Operacije kojima rješavamo izraženiju problematiku često uključuju odstranjenje matrenice i jajnika (ovisno o dobi), ali i rekonstrukciju donje trećine rodnice i međice. Tako ponovno učvrščujemo dno zdjelice i izlaz rodnice.

Navedeni zahvati se izvode u bolničkim uvjetima i zahtijevaju uobičajenu prijeoperacijsku obradu (laboratorijske pretrage, rendgentske snimke pluća i srca, EKG te urodinamsku pretragu mokraćnog mjehura i izvodne mokraćne cijevi). Anestezija je opća ("endotrahealna"), a operacije traju od tridesetak minuta do nekoliko sati. Razlozi za opracije ove razine su, u okvirima klasičnog medicinskog razmišljanja, "jasno opravdani". Međutim, što odogovoriti ženama koje nemaju ovakvu "striktnu medincinsku indikaciju", a traže savjet i pomoć zbog, donedavno bogohulne, želje za estetikom i zadovoljstvom? Za razgovor o poboljšanju seksualnosti kirurškim nožem ili laserom liječnik mora odvojiti puno vremena i razumijevanja. Žena s nejednakim malim usnama želi ih izjednačiti. Jedna od njih može biti toliko duga da tijekom odnosa ulazi u rodnicu izazivajući bol. Postupak skraćivanja usana naziva se redukcijskom labioplastikom.

Neke žene žele mladenački izgled vanjskog spolovila. Naime, osjećaj spolnog dodira, posebno nakon poroda, značajno je promijenjen. Često vidljiv značajan razmak između velikih i malih usana te nelijepa, široka zaraslica na mjestu presječene međice u porodu. Izostaje nakadašnje spolno uzbuđenje tijekom odnosa, a kvaliteta i frekvencija klimaksa su dramatično promijenjeni. Perineorafijom se sužuje otvor rodnice i donji krajevi velikih usana dovode u srednju crtu tijela. U nekim slučajevima (dob ili neki drugi činitelji) velike su usne stanjene. Njihova se bujnost može postići premještajem masnog tkiva s neželjenog mjesta na tijelu u usne. Istom se metodom mogu odstraniti masne nakupine iz venerinog brijega ili bedara ispod velikih usana i tako postići estetski zadovoljavajuće konture vanjskog spolovila. Minimalno invazivno mikrokirurško oblikovanje je umijeće mijenjanja izgleda tijela kojim se estetsko-kirurškim zahvatima odstranjuju neželjena područja masnog tkiva (kao što kipar oblikuje kamen). Postupak je minimalno inavzivan. Njime "ćete samo vi znati da ste imali operaciju". Nakon urednog zarastanja ne primjećuju se tragovi. Zaraslice od reza su praktički nevidljive (ne duže ni šire od ove crte:-).

U pravim rukama komplikacije ovog postupka su manje od jedan posto. Današnji način života i moda, koji promoviraju intenzivnu tjelesnu aktivnost (programi vježbi, fitnes, ekstremni sportovi), mogu lako oštetiti djevičnjak. Nije rijetkost da žena zbog dokaza djevičanstva zahtijeva plastiku himena kojom se obnavlja njegov izgled. Svi navedeni postupci su estetske prirode, zbog kozmetskih razloga, a mogu se izvesti u lokalnoj anesteziji. Operacije se izvode isključivo elektivno, na zahtjev žene. Elektivno se izvode i zahvati u svrhu poboljšanja spolnog užitka u žena. Zapravo se rekonstruira relaksirani dio ženskog spolovila koji sudjeluje u osjećaju zadovoljstva ili predklimaksa:sužuje se donja trećina rodnice, unutrašnji i vanjski promjer, te podiže međica. Moguća je čak i rekonstrukcija vaginalnih nabora. Ovi estetski zahvati su relativno kratki. Vješt operater ih izvodi (laserom ili nožem, rezultati su isti) i u dobro opremljenim izvanbolničkim ustanovama. Etički, iako i u svijetu postoje polemike, ovi postupci nisu sporni. Želja i zadovoljstvo žene koja sama odlučuje o svom tijelu, dovoljan je motiv. Etabliranost estetskih zahvata na "vidljivim" dijelovima tijela (nos. lice, dojke) dodatno učvršćuju odluku.

S druge strane, udruga ginekologa i porodničara SAD-a (American College of Obstetrics and Gynecology) preporuča: "Liječnik mora postaviti pitanja o seksualnosti. Je li snošaj prihvatljiv za ženu (u određenim okolnostima)? Postoje li neke nedoumice u vezi sa spolnošću? Ima li kakvih zapreka u postizanju orgazma?" Argumenti "za" u raspravama o etici estetskih zahvata na ženskom spolovilu uključuju i procjenu urologije, struke koja se bavi između ostalog i muškim spolovilom i seksualnošću. Ona se, prema nekim mišljenjima, u 50 posto slučajeva bavi potencijom, erekcijom ili izgledom spolovila. Istodobno, postoji više od 20 medikamenata koji pobuđuju mušku spolnost te oko 200 vrsta uložaka ili proteza kojima se rješava impotencija. Ovako naglašena kampanja za pomoć ženama za sada ne postoji u svijetu. Prema američkim anketama, i među lezbijkama postoji velik interes za estetskim operacijama spolovila. Estetski i rekonstruktivni zahvati mogu pružiti veliko zadovoljstvo i sreću, a optimizam kojim žena zrači jasan je pokazatelj značajno bolje kvalitete života.

Naručite se za besplatne konzultacije!

Nudimo stručan savjet i vrhunsku uslugu. Obratite nam se s povjerenjem.