Telefon: +385 43/335-330, Mob: +385 91 61 99 466, Email: info@maletic.eu

Labioplastika

ESTETSKA KIRURGIJA VANJSKOG DIJELA ŽENSKOG SPOLOVILA

U vanjski dio ženskog spolovila ubrajaju se mons pubis (venerin brežuljak), labia majora (velike stidne usne), labia minora (male stidne usne).

Esteteske operacije i tretmani:

Mons bubis (venerin brežuljak)

Tretmani se obično rade zbog uklanjanja dlačica – bilo IPL ili laserom (trajna epilacija). Sam oblik se korigira liposukcijom ako je prenaglašen, odnosno ako ima višak masnog tkiva. Ovaj zahvat je ponajbolje izvesti kao laserom potpomognutu liposukciju, jer će foto-termički laserski efekt u potkožju djelovati na kožu u vidu pojačanog stvarannja kolagena i elastina. Posljedično tome će doći do zatezanja viška kože (skin tightening). U slučajevima da se radi o izrazitom višku kože u donjem dijelu trbuha koja se preklapa preko venerina brijega, indiciran je klasični operativni zahvat donje abdominoplastike kod koje se odstranjuje višak kože i pripadajućeg masnog tkiva i na taj naćin postiže lifting stidne regije i venerinog brijega. U slučajevima slabe naglašenosti mons pubisa, u njega se može transplantiati masno tkivo u svrhu povećanja.


LABIA MAJORA (velike stidne usne)

U slučaju prenaglašenih velikih stidnih usana može se na njima učiniti laserska lipoliza u svrhu smanjenja, a upravo djelovanje lasera će učiniti da koža bude dobro napeta. Klasična kirurška redukcija – odstranjenje viška kože i pripadajućeg masnog tkiva, više gotovo da se i ne radi. Posljedično starenju, dolazi do masne atrofije i smanjenja količine masnog tkiva u velikim stidnim usnama. Ovim procesom velike usne gube svoju popunjenost i napetost kože, gube juvenilan izgled. Da bi se povratio mlađi izgled, usne se trebaju popuniti. Obično se to radi transplantacijom masnog tkiva (lipofiling), pri čemu se uzme masno tkivo na onim dijelovima tijela gdje ga ima dovoljno, ili u suvišku, obradi i transplantira u velike usne. Zbog dugotrajnijeg rezultata ovaj postupak treba za cca 3 mjeseca ponoviti s obzirom da se nakon prve operacije dosta masnih stanica resorbira.

Uz postupak popunjavanja velikih usana masnim tkivom može se kombinirati i izbjeljivanje te regije (skin labia majora whitening) što se izvodi ablativnim laserom, u našoj ustanovi Erb:YAG. Ovaj postupak će također djelovati na samu kožu tako da uz uklanjanja tamne boje, koža bude napetija. Postupak lipofilinga (punjenja masnog tkiva) kao i površinska ablacija laserom (skin whitening) u svrhu uklanjanja tamne boje kože su dva osnovna zahvata i tretmana u cilju pomlađivanja (rejuvenacije) velikih stidnih usana.

Najčešći zahvat na malim stidnim usnama je njihovo smanjenje – reduction labioplasty. U koliko se radi o izrazito velikim malim usnama, taj se problem može smatrati ne samo estetskim, već i funkcionalnim – u tom slučaju dolazi kod spolnog odnosa pri penetraciji do uvlačenja malih stidnih usana u rodnicu, što je bolno i narušava zadovoljstvo spolnog čina. Sam rez na malim stidnim usnama može se učiniti klasično ( hladnim nožem – skalpelom), a također i radiofrekventnim nožem ili laserom, što osigurava brži poslijeoperativni oporavak uz minimalno krvarenje. Rana se šiva resorptivnim koncem koji se sam razgrađuje kroz cca 10-15 dana. Spolni odnosi se ne preporučaju dok rana ne zaraste – kroz 2-3 tjedna. Nakon rejuvenacije lipofilingom u velike usne i redukcionom labioplastikom malih postiže se juvenilni izgled vanjskog dijela ženskog spolovila. Himenoplastika – zahvat kojim se rekonstruira himen danas je gotovo napuštena – kod nas u Poliklinici zadnji zahvat je obavljen prije 14 godina na osobi koja nije iz Hrvatske.

Naručite se za besplatne konzultacije!

Nudimo stručan savjet i vrhunsku uslugu. Obratite nam se s povjerenjem.