Telefon: +385 43/335-330, Mob: +385 91 61 99 466, Email: info@maletic.eu

Mali kirurški zahvati

Mali kirurški zahvati na koži spadaju u estetsku kirurgiju, ako se nalaze na vidnom mjestu (lice) i nakon operacije očekuje se zadovoljavajući estetski rezultat ožiljka. Ovo se može odnositit i na sva druga mjesta na tijelu, a postoji želja za što boljim estetskim rezultatom. Ova mala kirurgija obuhvaća sve površinske izrasline, kao: bradavice, fibrome, aterome (tumore žlijezda lojnica), manje hemanigiome (tumore krvnih žila), te nevuse (madeže), koji čine skupinu pigmentiranih promjena na koži. Sve te promjene u načelu su benigne, ali uputno je, naročito za rad u privatnoj praksi, svaki odstranjeni dio poslati na patohistološku analizu. Naročitu pozornost valja obratiti kod madeža koji se počinju mijenjati bilo bojom, sekrecijom, rubnim krvarenjem ili veličinom. One madeže koji se nalaze na mjestima stalne mehaničke iritacije (npr. Brijanje kod muškaraca, pritisak odjeće), indicirano je ukloniti upravo zbog prevencije, a ne samo zbog estetskih razloga.


Najčešći zahvati u maloj kirurgiji:

Incizija (zasjecanje) – obavlja se ponajprije da se omogući odstranjivanje tekućeg sadržaja (npr. Gnoja kod inflamiranih procesa). U načelu, ova metoda ne rezultira izliječenjem, jer se obično kapsula upalnog procesa na ovaj način ne može ukloniti, pa je potrebna ponovna kirurška intervencija u mirnoj fazi – kada se smiri upala.

Ekscizija (isijecanje) – je zahvat koji obuhvaća kompletno odstranjenje promjene do u zdravo tkivo i šalje se na patohistološku analizu. Rana se nakon zahvata sašije po principima estetske kirurgije, a ako je defekt previše velik, primjenjuje se neka metoda plastične rekonstruktivne kirurgije.

Ablacija (odsjecanje) – je odstranjenje promjene na koži s manjom površinom, bez naknadnog šivanja. Površina nakon rezanja može se, ako krvari, spaliti električnim nožem.

Sklerozacija (uštrcavanje sklerozantnog sredstva) – primjenjuje se kod proširenih kapilara i vena, obično na nogama.


Zatezanje kože natkoljenice (Lifting regio femoris)

Ova regija je omeđena prema gore sa samom preponom, a s prednje i stražnje strane seže do otprilike polovine cirkumferencije noge, dok se prema koljenu proteže do trećine unutrašnjeg dijela natkoljenice. Operacijom se reducira višak kože i pripadajućeg masnog tkiva. Prijeoperacijska obrada obuhvaća provjeru zdravstvenog stanja laboratorijskim analizama krvi i urina.

Zahvat se može izvesti u spinalnoj ili općoj anesteziji. Preporuča se pošteda fizičke aktivnosti kretanja tijekom nekoliko dana te nošenje kompresivnih čarapa. Konci se vade za desetak dana. Ožiljak je smješten u samom anatomskom naboru prepone i gotovo nevidljiv.

Naručite se za besplatne konzultacije!

Nudimo stručan savjet i vrhunsku uslugu. Obratite nam se s povjerenjem.