Telefon: +385 43/335-330, Mob: +385 91 61 99 466, Email: info@maletic.eu

Cirkumizacija (obrezivanje)


Ovu smo operaciju uvrstili u estetske kirurške zahvate, mada ona ima kako svoje vjerske osnove, tako i medicinske te estetske indikacije. Danas se ne obrezuje samo iz medicinskih (fimoza, učestale upale glansa i prepucija) i vjerskih razloga, već i šire, kod pripreme za podebljnje spolovila kao i radi estetskih pobuda. Fimoza je stanje kod koga se koža glansa (praeputium) ne može prevući preko samog glansa penisa, tj. glavića muškog spolovila. Ona može biti kongenitalna (prirođena), gdje se radi o dugačkom i uskom prepuciju s kratkim frenulumom (dijelom prepucija koji ga povezuje s glansom). Često se kod uriniranja primjećuje baloniranje prepucija. Na taj način je uriniranje usporeno, a česte su infekcije i posljedične upale koje vode do još jačeg suženja. Stečena fimoza nastaje obično u starijoj dobi, također zbog ožiljčanih (fibroznih) promjena u prepuciju kao posljedica čestih upala ili traume. Svaka upala se iskazuje otokom u prvoj fazi, a po smirenj stvaranjem ožiljčanih (fibroznih) tkiva. Na taj način širina prepucija se smanjuje, odnosno otvor se sužava. Zastoj urina u prostoru koji čini suženi prepucij uz smegmu i odljušteni epitel, čest je uzrok ponovljenih upalnih procesa glansa i prepucija (balanoposthitis). Kronična upalna promjena može se povezati i s nastajanjem karcinoma penisa u odraslih. Suženja mogu biti tako jaka da onemoguče mokrenje, a gotovo su nemogući i spolni odnosi.

Važno je spomenuti stanje parafimozu do kojeg dolazi nasilnim pokušajem prevlačenja upaljenog ili već fibroznim promjenama suženog prepucija preko glansa, što dovodi do toga da se prepucij više ne može vratiti u normali položaj. Slično se može dogoditi i pri običnoj erekciji, ili pri pokušaju spolnog odnosa. Ovo stanje izaziva jaku opstukciju venske i limfne cirkulacije, što dovodi do daljnjeg otoka glansa i prepucija. Ako takvo stanje traje, može doći do gangrene prepucija, a ukoliko je opsrukcija tako jaka da onemogučava artrijsku cirkulaciju, može doći i do gangrene glansa penisa. Osim vizualnog nalaza, procesi su popraćeni jakom boli, tako da se pacijenti s ovakvim slučajevima javljaju liječniku koji se treba odlučiti za hitni kirurški zahvat, ako nije moguća manualna repozicija.

Vjerski razlozi postoje kod odrđenih vjerskih skupina, gdje se provode obredna obrezivanja u određenoj životnoj dobi.


Indikacije

Vjerske, estetske, medicinske-učestale upale glansa i prepucija, odnosno stanje fimoze.

 

Prijeoperacijski tijek

Kod djece se zahvat obavlja u općoj anesteziji, za koju je potrebno provjeriti laboratorijske nalaze krvi i urina kao i pregled pedijatra. Kod odraslih se zahvat obično izvodi u lokalnoj ili lokalno potenciranoj anesteziji. U iznimnim slučajevima, po želji pacijenta, operacija se može obaviti i u spinalnoj ili općoj anesteziji.
 

Operacija

Kod cirkularnog obrezivanja prepucija obično se napravi rez na prelasku tijela penisa u glans, učini hemostaza te rana zatvori šavovima od resorptivnog materijala koji će se za desetak dana sami resorptirati. Zahvat traje oko pola sata.

U slučaju hitnog zahvata kod razvoja parafimoze, u lokalnoj anesteziji se učini dorzalna incizija koja omogučava repoziciju kože prepucija preko glansa u normalni položaj koji više neće onemogućavati cirkulaciju. Naknadno se može provesti kompletna cirkumcizija.


Poslijeoperacijski tijek

Postavljena vazelinska gaza i zavoj oko penisa nose se nekoliko dana, a zatim se svakodnevno provodi toaleta neutralnim sapunom i mlačnom vodom, uz lokalnu primjenu antibiotske masti.

Operacije se obavljaju ambulantno, što znaci da pacijenti nakon oporavka od anestezije mogu napustiti ustanovu u kojoj su operirani i nastaviti njegu kod kuće, uz daljnje kontrole liječnika operatera. Dok rana ne zaraste, onemogućeni su spolni odnosi.


Komplikacije

Krvarenje, jači ožiljak, ali su u načelu rijetke.


Primjeri zahvata:


Naručite se za besplatne konzultacije!

Nudimo stručan savjet i vrhunsku uslugu. Obratite nam se s povjerenjem.