Telefon: +385 43/335-330, Mob: +385 91 61 99 466, Email: info@maletic.eu

Zatezanje kože lica i vrata (Face-lifting)

Face-lifting (estetska kirurgija lica) jedna je od najvažnijih operacija u estetskoj kirurgiji. Operacijom se zateže opuštena koža lica i vrata uz odstranjenje njenog viška. Da bi rezultat operacije bio što bolji i duži obično se zateže i ovojnica mišića lica (SMAS). Ova operacija spada u skupinu operacija pomlađivanja, a s njom se osvježava opušteno i umorno lice, koje dobiva novi, vedriji i svježiji izgled. Zahvat u estetskom smislu vraća i čuva ljepotu. Dobna granica za ovu operaciju nekada je bila oko pedesete godine života, ali je danas pomaknuta na blizu četrdesete, upravo zbog kontinuiteta u očuvanju ljepote i svježine lica.

Prijeoperacijska obrada obuhvaća provjeru zdravstvenog stanja laboratorijskim analizama, te EKG. Zahvat se obično izvodi u lokalno potenciranoj anesteziji, ali se može u dogovoru s anesteziologom i na zahtjev pacijenta izvesti u općoj anesteziji. U stacionaru Poliklinike uz medicinsku njegu boravi se jedan dan. Konci se vade za tjedan dana, a to je i vrijeme za koje bi se trebao povući poslijeoperativni otok i eventualni krvni podljevi. Ožiljak nakon operacije se nalazi ispred i iza uha, te u dijelu vlasišta. Dio ožiljka ispred uha nastoji se uklopiti s anatomskim naborom, a onaj iza uha i u vlasištu dobro je prikriven.


Primjeri prije i poslije zahvata:

Bore lica

Face-liftingom se postiže svježina lica, ali ostaju sitne bore kože. Njihov tretman može se provesti abrazijom (kemijski – chemical peel ili mehaničkom abrazijom, brušenjem), ili injekcijama botulinum toksina i Restylanea (hijaluronova kiselina). Mehanička abrazija se izvodi brusilicom s visokim brojem okretaja, obično u lokalnoj anesteziji. Oporavak kože nakon ovog tretmana je oko dva tjedna.

Kemijskim pilingom se odstranjuje također površinski sloj kože premazivanjem nekom kiselinom (npr. trikloroctena) u određenom postotku. Oporavak traje oko tjedan dana. Oba zahvata izvode se ambulantno. Nakon ovih metoda, tri mjeseca treba izbjegavati izlaganje tretiranih dijelova suncu. Injekcije botulinum toksina djeluju tako da paraliziraju mišiće koji kontrakcijama i mimikom lica prave bore. Obično se upotrebljavaju za gornju trećinu lica, odnosno za bore čela i sljepoočnih regija. Aplikacija se izvodi ambulantno. Rezultat traje oko šest mjeseci, a poslije toga postupak treba ponoviti. Injekcije Restylana se također koriste za popunjavanje bora lica, te povećanje usnica. Rezultat je ograničen također na šest mjeseci, a nakon toga ga je potrebno ponoviti. Aplikacija se izvodi ambulantno.

Danas sve više postaje popularna metoda mikroliopoinjekcija upravo za poravnjavanje bora lica. Ovom metodom se uzme masno tkivo s nekog mjesta gdje je višak, zatim se obradi i centrifugira te injicira u kožu ispod bore. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i ambulantno, ali mora se voditi računa o sterilnim uvjetima u kojima se odvija cijeli proces. Rezultati nakon ovakvog postupka su dugotrajni.


Primjeri prije i poslije zahvata:


Naručite se za besplatne konzultacije!

Nudimo stručan savjet i vrhunsku uslugu. Obratite nam se s povjerenjem.