Telefon: +385 43/335-330, Mob: +385 91 61 99 466, Email: info@maletic.eu

Estetske operacije za muškarce

Danas se sve više i muškarci odlučuju za estetske operacije. Kod korektivnih operacija to su najčešće odmaknute uške u dječjoj dobi, a kasnije nakon punoljetnosti, estetske operacije nosa. U starijoj životnoj dobi odlučuju se za operacije pomlađivanja – estetske operacije vjeđa, face-lifting. Kod liposukcija, muškarci se najčešće odlučuju za rješavanje masnih naslaga na trbuhu, dojkama i podbratku.


Produženje i podebljanje muškog spolovila

Kirurški zahvat produženja penisa spoznao je još u prošlom stoljeću poznati urolog Beminghaus. U zlatno doba procvata klasične kirurgije i urologije spoznao je neke mogućnosti elongacije penisa, presjecanjem suspenzornog ligamenta koji spaja stidnu kost s tijelom penisa, kojeg na tom mjestu lepezasto obuhvaća. Slijedi dalje pronalaženje novih mogučnosti, ali sve se svodi na to da penis ima svoj vanjski vidljivi dio i unutarnji koji nije vidljiv. Odnos unutarnjeg i vanjskog dijela može se promjeniti u korist vanjskog , zbog promjene položaja korijena penisa i njegova kuta prema tijelu. Prva veća iskustva na većim serijama operacija sedamdesetih godina 20.st. stječu dječji kirurzi kod operacija prirođenih anomalija, odnosno ekstrofije mokraćnog mjehura. U tom slučaju tijela penisa u svom unutarnjem dijelu su međusobno dosta udaljena i njihovim operativnim približavanjem dolazi do prominiranja tijela penisa prema van-odnosno elongacije vanjskog dijela spolovila. Polovinom osamdesetih godina u Kini dr.Long Daochou započinje operirati velike serije pacijenata metodom presjecanja suspenzornog ligamenta uz kožni režanj Y. Modifikacija, prema nekim autorima, je Z plastika kože pri korijenu penisa. Novonastali prostor nakon presjecanja ligamenta popuni se okolnim tkivom ili umetkom-rolom politetrafluoretilena. Na ovaj način operaciju je nadopunio devedesetih godina dr.Hennie Roos iz Južnoafričke Republike. Dr.Roos je obavio više radova koji obrađuju novu kiruršku tehniku i možda je najzaslužniji za njenu veliku primjenu u svijetu. Nekirurške metode su danas dosta raširene dobro komercijalizirane. Poznata je još iz osamdesetih godina vakuum crpka, a danas se sve više reklamiraju razni ekstenderi. Metode ipak nisu medicinske, pa se obično takve naprave i kupuju u seksi-trgovinama, a ne u ljekarnama. Postoji mogućnost da se u oba slučaja forsiranom primjenom ovih naprava dovede do trajnog oštećenja spolovila. Kod vakuum pumpe spolovilo se ne smije držati pod vakumom duže od dvadesetak minuta, a također ni istezanje s ekstenderom. Ako duže traje u pojedinačnim intervalima može se prouzročiti ishemija i trajno oštetiti fine strukture tkiva-živce, zatim može doći do oštećenja stijenki žila i mehanizama ventila u kovernoznom tijelu penisa, za što posljedica može biti impotencija.

VIDEO >>


Operacijsko liječenje erektilne disfunkcije

U slučaju da se konzervativnim tretmanom ne dolazi do zadovoljavajućeg poboljšanja u tretiranju, bilo zbog vrlo teških arterijskih oštećenja ili zbog venskog bijega, odnosno jake fibroze kavernoznog tijela koje se niti pod djelovanjem lijekova ne može proširiti i primiti dostatnu količinu krvi potrebne za uspostavljanje erekcije, ostaje metoda implantacije penilne proteze. Metoda se primjenjuje od 1950.g., prvo u jedno kavernozno tijelo, a šestdesetih godina u oba. Najprije se radilo o semirigidnoj protezi, odnosno onoj koja stalno drži stanje dostatne ukrućenosti prijeko potrebne za penetraciju. Tek u drugoj polovini osamdesetih godina 20. st. napravljena je hidraulična penilna proteza koja ima dva stanja opušteno kada se tekućina nalazi u spremniku ili stražnjem dijelu proteze, te stanje koje imitira erekciju, odnosno kada se tekućina nalazi u cilindrima koji su smješteni u vidljivom dijelu penisa. Danas je najpoznatiji proizvođač penilnih proteza American Medical System koji proizvodi i rigidne (malleable) proteze, ali i hidraulčne koje daju potpuni komfor muškarcu, a također ima doživotno jamstvo.


Implantacija testis proteza

U slučaju da se jedan testis nije uopće razvio (agenezija), ili je operativno odstranjen zbog bolesti, traume ili položaja koji se nije mogao kirurški korigirati, u estetskom smislu dolazi do defekta u skrotalnoj vreći. Takav anatomski nedostatak obično stvara komplekse kod muškaraca koji su u strahu da njihovu manu neće primjetiti školske kolege na tjelesnom odgoju, kod zajedničkih presvlačenja i tuširanja, odnosno seksualna partnerica prilikom spolne igre. Obično se radi o mladiću u pubertetu ili čak nešto mlađima koje roditelji dovode kod liječnika. Njih je s anatomskim nedostatkom upoznao pedijatar ili kirurg koji je operirao dijete i predložio naknadni zahvat ugradnje testis proteze. Ukoliko je ovakva briga roditelja iz bilo kakvog razloga izostala, obično se radi o muškarcima koji su stvorili anatomski kompleks i zbog bojazni da će njihovu manu otkriti partnerica, javljaju se liječniku radi operativne korekcije.


Indikacije

Sva stanja nedostatka jednog testisa u skrotalnoj vreći kao i na taj način prouzročenog defekta.

Prijeoperacijski tijek

U okviru tih priprema provode se uobičajene laboratorijske pretrage krvi i urina te EKG. Lokalno se operacijsko polje mora obrijati te oprati dezinficijensom. Izmjeri se postojeći testis u dvije dimenzije, te na taj način odredi veličine
implantata koji će se postaviti.

Anestezija

Zahvat se obično izvodi u općoj endotrahealnoj, ali se može izvesti i u spinalnoj anesteziji.

Operacija

Načini se rez na skrotumu, preparira ležište za implantat, koji se postavi i šavom učvrsti u anatomski odgovarajući položaj. Rana se nakon umetanja proteze zatvori po slojevima resorptivnim koncem, koji će nakon desetak dana sam nestati. Poslijeoperacijski tijek

Predviđa se oporavak od 24 h u stacionaru, a zatim kućna njega, uz nekoliko dana poštede dužeg hodanja i stajanja. Uputno je prvo vrijeme nositi male slim gaćice. Rana se previja uz prskanje antibiotičnim sprejom.

Komplikacije

Izuzetno su rijetke komplikacije, a eventualno može doći do infekcije ili neodgovarajućeg položaja implantata.

Ožiljak

S obzirom na lokaciju i sam izgled kože skrotalne vreće gotovo je nevidljiv.


Primjeri zahvata:


Naručite se za besplatne konzultacije!

Nudimo stručan savjet i vrhunsku uslugu. Obratite nam se s povjerenjem.